Home · Volg ons op Facebook · Contact 28-09-2021
Privacy Policy FAC
Onze Twitter Feed
Overlandvluchten 2019

Zweefvliegen, vrij als een vogel . . . . .
Zweefvliegen, vrij als een vogel, hoog boven het Friese landschap, een schitterende sport. Steeds weer worden zweefvliegers gegrepen door het spel van langzaam omlaag zweven en daarna weer omhoog te cirkelen in opstijgende lucht.

In Nederland worden hoogten tot circa 2000 meter bereikt en zijn vluchten van vele uren mogelijk, waarbij afstanden van honderden kilometers worden overbrugd. Het is de gezelligheid van het clubgebeuren, een dag er even helemaal tussen uit. Het zijn de uitdagingen en het schitterende uitzicht. Bij goed zicht zie je de Waddeneilanden, de Friese meren en de Afsluitdijk duidelijk liggen. Voor de leden een enerverende vrijetijdsbesteding, voor jongeren soms een eerste stap op weg naar een carriere in de luchtvaart.

De fascinatie van het zweefvliegen hebben in het verleden reeds velen ontdekt. Ook nu is de belangstelling om te leren zweefvliegen groot. Vandaar dat de Friese Aero Club opleidingen verzorgt. De opleiding wordt gegeven in moderne tweepersoons zweefvliegtuigen van het type Grob G103. De instructeur geeft onderricht. Hij doet dingen voor en geeft de leerling gelegenheid te oefenen. De beginopleiding is erop gericht de leerling solo te maken. Maar ook wanneer men solo is zal de instructeur toch regelmatig een checkstart maken of aanwijzingen geven over dingen die hij vanaf de grond ziet. De opleiding wordt eigenlijk pas afgesloten met het behalen van de Glider Pilot Licence (GPL).

De thuisbasis van de Friese Aero Club is het militaire vliegveld Leeuwarden. Op dit vliegveld bezitten we een eigen hangaar met werkplaats en een gezellig clubhuis. We vliegen hoofdzakelijk in de weekeinden en op andere extra vrije dagen. In de zomermaanden profiteren we van het langere daglicht door ook op vrijdagavonden te vliegen, tot aan zonsondergang. In de paasvakantie houden we voor beginners een opleidingskamp. Tevens organiseren we elk jaar voor alle leden een zomerkamp op een -steeds wisselend- vliegveld in binnen- of buitenland.

De Friese Aero Club is een zweefvliegclub en bezit zweefvliegtuigen, transportmaterieel en een lier om deze zweefvliegtuigen in de lucht te krijgen. De leden van een club maken gebruik van dat materieel en betalen daarvoor in de vorm van contributie.

De Friese Aero Club beschikt over instructeurs die de opleiding verzorgen. En er zijn technici die onderhoud en reparaties verrichten. Andere leden hebben een taak in het vliegbedrijf, bevoorbeeld als startleider, tijdschrijver, kabelrijder of lierman. Ook zijn er leden die functies vervullen buiten het vliegbedrijf. Dat is natuurlijk het bestuur, maar bijvoorbeeld ook de leden die de bar runnen. Eigenlijk heeft iedereen in de club een taak. Dat geldt ook voor de beginnende zweefvlieger, die van meet af aan bij het vliegbedrijf de handen uit de mouwen moet steken, bijvoorbeeld bij het transport van gelande zweefvliegtuigen, gereedmaken van kabels, aanhaken en starten van zweefvliegtuigen. Niemand wordt voor zijn werk in de vereniging betaald. Op die manier kunnen we de kosten van het zweefvliegen laag houden en blijft de sport betaalbaar.

Zomerkamp 2021
Beste leden,

Het is bijna weer zover, ons jaarlijkse zomerkamp staat natuurlijk al in ieders agenda! Voor de zekerheid nogmaals de periode: van 24 juli tot 08 augustus 2021.
Omdat er nog steeds een onzekere factor bestaat die Corona heet, hebben we bewust langer gewacht om de verwachte versoepelingen- en daarmee de grotere kans op doorgang- een mogelijkheid te geven.

Voor dit kamp is er een aanmeldingsformulier gemaakt. Als je nu al weet dat je mee gaat op zomerkamp kun je het formulier alvast invullen. Dit formulier kun je tot 02 juli aanpassen, daarna sluiten wij de mogelijkheid tot het aanpassen van het formulier en gaan wij er vanuit dat je mee gaat op kamp. Meld je dus zo snel mogelijk aan, maar in ieder geval voor 02 juli !! Dit ook ivm het bepalen van het aantal deelnemers en voldoende kader.

De kampvergadering vindt plaats op 02 juli 2021. We gaan er vanuit dat met de huidige trend van versoepelingen en afname van besmettingen we door kunnen gaan met de organisatie. Er blijft altijd een kans dat dit door omstandigheden wijzigt, en daardoor een andere beslissing moet worden genomen.

Klik op lees meer
Vliegrooster 2020-1